Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2016 20:50 - Метеора – Гърция – Духовен свят между небето и земята
Автор: pitagorid Категория: Туризъм   
Прочетен: 9413 Коментари: 2 Гласове:
10

Последна промяна: 29.05.2016 21:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Метеора – Гърция – Духовен свят между небето и земята

В последно време просто не ми идва музата за да седна да пиша. Не че няма какво да споделя с моите почитатели, а някак си този блог много се политизира и малко са сериозните неща, за които си заслужава човек да пише.
Все пак след половин годишно прекъсване реших да напиша нещо за нашето пътуване до Метеора в Гърция. Много хора са чували за това място, но малцина знаят за какво става въпрос. Това е един природен феномен с причудлива красота, който няма аналог никъде другаде на Земята. Разбира се не е чудо невиждано, но е наистина нещо, което заслужава да се види поради две причини:
Първо: Защото е уникално като природно образувание, и
Второ: Защото с него е свързана духовната извисеност на Православното християнство.

Всъщност Метеора е втория по значение след Света гора манастирски комплекс не само в Гърция, но и в целия Балкански полуостров, а защо не и за Православието въобще.
Нека да кажа нещо повече за Метеора.
Ще бъда кратък, защото който желае, може да намери огромно количество информация в интернет. Разбира се, както винаги, ще ви покажа и доста снимки, толкова колкото да привлека Вашето внимание и да Ви провокирам да посетите това уникално място в Гърция.
Метеорният манастирски комплекс е място за духовно извисяване и осмисляне на земния живот за всеки православен християнин. Мястото се намира до град Каламбака (на гръцки Калабака) при излаза на река Пеней към красивото Тесалийско поле.
Пейзажът е вълшебен и удивителен. Може би един от най-красивите в света. Стотици отвесни високи скали, които от далеч изглеждат като каменна гора, предизвикват спонтанен екстаз и неосъзнат „страх” и водят към възхищение от величието на Природата. Когато приближите ще видите, че някои от тези монолитни отвесни каменни игли - незнайко как озовали се на това равно място - са коронясани с непристъпни манастири, скитове и килии за отшелничество и са станали убежище за православното монашество още от 11 в.
Според някои тълкувания, Метеора е гръцки израз, който означава „висящ във въздуха” или „между небето и земята”, макар че според други, метеор от латински означава „небесен камък”. Трети пък твърдят, че Метеора е била древна гръцка богиня. Каквото и да е значението на тази дума, Метеора е място, което трябва да се види.
Пътуването до Метеора ние осъществихме с туристическа агенция Авиа турс. Много други туристически агенции предлагат тази екскурзия, но специално тази предлагаше посещението на всичките шест метеорски манастири. Обикновено на туристите се предлага посещение само на два или три манастира, а ние имахме щастието да посетим всички.
Преди да пристигнем в град Каламбака направихме туристическа обиколка на град Солун. За съжаление времето не беше с нас и през цялото време валя дъжд. Все пак ето няколко снимки от Солун и от катедралната църква „Свети Димитър Солунски”. Разбира се и емблемата на града „Бялата кула”.

image

image

image

image

image

Настанихме се в Каламбака късно вечерта в хотел Famissi и си направихме вечерна разходка по главната улица.

image

Тук вече дъждът беше спрял и обещаваше хубав утрешен ден, когато щяхме да започнем истинското изкачване до всички манастири (ако успеем). Всъщност не успяхме. Първия ден посетихме само 4 от тях, а на втория останалите два.

image

image

На сутринта първо посетихме един цех за изработка и продажба на православни икони и църковни утвари.

image

Това е един рекламен трик на всички туристически агенции, които по този начин осигуряват клиенти за търговците и същевременно получават някакви отстъпки в цените на стоките, които се продават в магазините.

image

image

В Метеорския манастирски комплекс достъпни за посещение на туристи са шест действащи манастира. Има още един манастир, който обаче не е достъпен за туристи. Ще ви покажа снимки и кратка информация за всичките манастири, които посетихме.
Една уговорка. Изброявам манастирите по реда в който ги посетихме, а не по важност и интересни забележителности. Межди втория и третия манастир посетихме и една панорамна площадка, от която има изглед към пет от всичките шест манастира. Не се вижда само първия от тези, които съм изброил по-долу – „Свети Стефан”.

1. Женски метох „Свети Стефан”.

image

Това е един от двата женски манастира, разположен непосредствено над град Каламбака.

image

Не всички туристически агенции го предлагат на българските туристи. Сравнително голям манастир, основан още през 1192 г. Това е и най-лесно достъпния днес манастир, защото над пропастта, която го дели от паркинга на отсрещния хълм е построен мост.

image

В двора на манастира има много цветя и добре поддържана градина, което говори, че се поддържа от жени монахини.

image

image

image

От манастира се откриват страхотни гледки към град Каламбака, Тесалийската равнина и река Пеней, която преминава покрай града.

image

2. Манастирът „Света Троица”.

image

Този манастир е един от най-трудно достъпните. За да отидете до него трябва да се спуснете в дълбок овраг и после да се изкачите по издялани в скалите над 200 стъпала.

image

Но изкачването си заслужава, защото и от тук се разкриват красиви гледки към равнината и града, към другите манастири и страховити скални образувания.

image

Манастирът е третия по старшинство от шесте Метеорски манастира. Построен е през 1458 г. Интересен факт е, че в този манастир е сниман част от филма за Джейм Бонд „For your eyes only”.

image

image

Нашият екскурзовод - Динко Граматиков, Славянка Илиева - шефката на туристическа агенция Авиа турс и най възрастната туристка Баба Цветанка на 80 години.

image

Манастирът рядко се предлага за посещение на български туристи. Нямаше и други чуждестранни туристи, освен местни поклонници.

image

3. Манастирът „Света Варвара” или известен още с името „Русану”.

Това е втория женски метох в манастирския комплекс.

image

Трудно достъпен в миналото, днес достъпът до него е само около 150 стъпала. Накрая се минава по къса метална стълба, която в миналото не е съществувала.

image

Манастирът „Свети Варвара” също не се предлага често за български туристи. Този манастир е построен през 1545 г. Манастирът гордо стои върху висока вертикална скална игла, на площадка, която едва го побира.

image

Посетителят го обхваща чувство на ужас, когато погледът му обгърне почти вертикалните страни на скалата и самата постройка на сградата върху нея. До 1897 г. достъпът до манастира е ставал само по подвижна вертикална дървена стълба.

4. Големият Метеор или Манастирът „Свето Преображение Господне”.
Това е най-големият Метеорски манастир и същевременно най-високо разположения.

image

И най-посещавания от туристите. Той е разположен на площ от 60 дка и тук има доста музеи.

image

Построен е през 1382 г от „Свети Атанасий Метеорски”. Надморската височина е средно 613 м и е с 415 метра над нивото на река Пеней и град Каламбака.

image

image

До 1923 г. достъпът до манастира е ставало само по поредица подвижни въздушни дървени стълби и по подемно съоръжение от плетена мрежа и родан задвижван ръчно от монаси горе в манастира.

image

Днес в скалата са издълбани стъпала и тунелчета и достъпът до върха е лесен. Това е и причината тук да се водят всички туристически групи. Затова са изградени и музейте.

image

image

image

image

Интересен е етнографския музей, манастирската магерница и Военно историческия музей. Тук се намира и преносимата чудотворна икона на Света Богородица със синята роза и Исус в цял ръст облечен в царски одежди.
Искам да обърна внимание, че не споменавам нищо за храмовете на манастирите, които тук наричат „католикони” и иконописите. Това би отнело много време и едва ли ще е интересно за читателите. Който се интересува може да прочете всичко това в интернет.

5. Малкият Метеор или Манастирът „Свети Варлаам”.
Това е втория по важност манастир в комплекса и е известен още с името „Вси светии”.

image

Сегашния манастир е построен през 1518 г. на скала извисяваща се на 373 м над обгръщаща я наоколо пропаст.

image

Първия аскет се е изкачил с редуващи се скелета опрени на стълбове, които вклинявал в цепнатините на скалата.

image

По-късно тези скелета били подменени с въжени стълби, от които се завивало свят на изкачващите се. Тези, които не смеели да се изкачат по въжените стълби ги изтегляли с въжени мрежи.

image

Изкачването продължавало около половин час изпълнен с тревога и ужас. През 1923 г. са издълбани в скалата 195 стъпала, които спокойно и безопасно водят посетителят към върха. Мрежата и до днес се използва за изкачването на хранителни продукти, вода и други материали за поддържането на манастира.

image

Едва на скоро е направен моторен лифт заради строителството на нов музей на Православието.

image

6. Манастирът „Свети Николай Анапавс”.

Това е най-малкия и най-ниско разположения манастир в комплекса.

image

Но не и най лесно достъпния.Тясната и ограничена площ на върха на скалата е причината този манастир да е построен на „два етажа”.

image

На първия етаж е католикона, а на втория са килиите на монасите. Там е и библиотеката на манастира, а в днешно време е построена и малка камбанария. Тук сега е построен истински съвременен асансьор, който обаче е само за материали и забранен да се използва от туристи. Манастирът не се предлага често на български туристи.

image

Това са всичките шест манастира, които посетихме за два дни. Освен тези има още един, който все още е действащ, но никога не се предлага за посещение от туристи.
Това е малък манастир вграден не на върха на скална игла, а в пещера намираща се на северния склон на скалата, където е изграден Големия Метеор. Манастирът се казва „Сретение Господне” и е под опеката на Големя манастир „Преображение”.
Няколко заключителни думи за всички , които имат намерение да посетят Метеора. Всички манастири са с вход от 3 Евро. Работят от 9 до 17 часа, но не всички работят всеки ден. Само в неделя работят всички, но някои са със съкратено работно време до 16 часа. Всъщност работното време е променливо и зависи от сезона и празниците.
Още нещо важно. В манастирите се допускат жени, но само прилично облечени (без къси поли и голи рамене). Правилото е да са с дълги поли и по възможност с дълги ръкави. Панталоните също не се допускат. Това обаче не е беда, защото за всички се предлагат забрадки и дълги поли. Става малко смешно, но това са правилата. Само в женските манастири правилата са по-смекчени. Може и с панталони.
В някои от манастирите децата влизат с намаление, но в мъжките и това не се прави. Предлагат се много сувенири, но и много евтини имитации на икони. В масово посещаваните манастири има много туристи, особено с дръпнати очи. Навалицата е огромна, особено по стълбищата и тесните тунели издълбани в скалите. Снимането е разрешено само извън каталикона. Не се снима и на обособени места специално обозначени за целта. В музеите снимането е разрешено.
С това ще приключа за днес, макар че пътуването ни продължи към друго интересно място в Гърция – водния град Едеса с прочутите водопади. Може да напиша друг пътепис специално за него, но това, ако ми дойде отново музата да пиша.

За тези които се интересуват от повече снимки могат да разгледат и снимките публикувани от мен тук.

До нови срещи  



Гласувай:
10



1. kasnaprolet9999 - Гледала съм доста постинги за ме...
29.05.2016 22:28
Гледала съм доста постинги за метеора, в които се говори най-много за два манастира и от там съм останала с впечатлението, че са малко на брой. Бях учудена от твоят постинг, че са толкова много и че Метеора не е просто една скала, а множество такива образувания. Благодаря ти, че сподели. Чудесни снимки си направил.
цитирай
2. hel - Чудесен постинг! Както винаги!
31.05.2016 14:30
Чудесен постинг! Както винаги!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3331750
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031